Het ABC van thee.

TIPS AND TRICKS

Het ABC van thee.

Wat is thee? Om eerlijk te zijn: alle echte thee komt van de enige echte theeplant: de Camellia Sinensis. Het is de moeder van alle theeplanten. Het zorgt er meteen voor dat heel wat andere van onze warme dranken onterecht het etiket thee meekrijgen. Velen onder ons houden van een lekkere kop rooibos of van die fruitige Oma’s Garten. Niets mis mee natuurlijk, maar thee mogen we ze niet noemen. Vaak gaat het om infusies, mixen van gedroogd fruit, kruiden en bladeren die niet afkomstig zijn van de theeplant. Naast thee en infusie heb je tot slot ook nog aromathee. Dat zijn mengelingen van echte thee met kruidige of fruitige toevoegingen.

Waar gedijt thee het best? Net als koffie houdt de theeplant van een vochtig en tropisch klimaat met wat temperatuurschommelingen. Je vindt theeplantages dan ook vaak rond de evenaar, al wordt er de laatste jaren ook al in niet-typische landen als Georgië thee verbouwd. Zelfs in ons land, in Loenhout meer bepaald, loopt er al een kweekexperiment.

Welke soorten thee kennen we zoal? Hoewel alle echte thee afkomstig is van de ene theeplant, de Camellia Sinensis, onderscheiden we verschillende soorten thee (bladklassen). In onze contreien kennen we vooral de witte, groene, gele, Oolong, zwarte en Puerh thee. Hoe je tot die smaken komt, hangt af van welke accenten je legde tijdens het productieproces.

Hoe wordt thee verwerkt? Traditioneel onderscheiden we vier stappen bij het verwerken van thee.
1_ het oogsten en plukken van de thee: We kennen theevelden als mooi getrimde groene tapijten. Dat is geen toeval, want thee wordt geplukt van zodra er nieuwe knoppen boven de maailijn tevoorschijn komen. Worden die frisse jonge blaadjes snel geplukt en nadien weinig bewerkt, dan krijg je een subtiele witte thee. Laten de telers de bladeren groter worden, dan legt dat de basis voor een uitgesprokener theevariant.
2_ het laten verwelken van de theebladeren: Nadat de thee geplukt is, worden de bladeren op droogbedden gelegd om ze te laten verwelken. Dan treedt een natuurlijk chemisch proces op waarbij de blaadjes elastisch worden, de samenstelling van de thee verandert en de smaken gevarieerder worden. Bij groene thee wordt deze stap soms overgeslagen waardoor je een krachtige maar minder zachte smaak krijgt.
3_ rollen: Bepaalde telers kiezen er vervolgens voor om de elastische bladeren te gaan samenrollen tot theeparels. Het worden echte smaakbommetjes die na contact met heet water heel veel smaak afgeven. Denken we maar aan de Zomba Pearls uit Malawi.
4_ verhitten van de thee: Door het verhitten en roosteren van de thee wordt de natuurlijke rijping en oxidatie van de theeblaadjes stilgelegd. Vanaf dan verandert de smaak niet langer, tot je de thee in contact brengt met heet water. Hoe langer je wacht met verhitten of roosteren, hoe intenser en forser de smaak wordt. Denk maar aan die typische black tea …
Proef ook met je ogen. Ook de kleur van het thee-infuus (de vloeistof die overblijft als je de theeblaadjes verwijdert) zegt iets over de smaak. Hoe lichter de kleur, hoe zachter en subtieler van smaak.

Vat vol verhalen: Je zal al begrepen hebben dat thee op heelveel manieren verbouwd kan worden tot soorten met unieke smaken. Aan bepaalde theesoorten hangen dan ook vaak vreemde verhalen. Zo laten Taiwanese theeboeren een bepaalde sprinkhaan los op hun Oolong thee waardoor de oxydatie van de bladeren al gebeurt tijdens het groeien van het blad. Of zijn er telers die het drogen van de bladeren laten gebeuren in de pel van mandarijnen wat een extra smaak toevoegt aan de thee …

Wil je je inwijdenin de wondere wereld van de thee? Grasduin op onze webshop doorheen de vele productfiches van onze thee, vraag advies in onze winkel of volg een workshop bij onze Viva Sara Academy!

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×